Skip links

ایمپلنت چیست؟

ایمپلنت چیست؟

قبل از آشنایی کامل با ایمپلنت دندان، انواع آن، مزایا و معایب و… لازم است که در ابتدا بدانیم چرا و در چه شرایطی به آن نیاز پیدا خواهیم کرد و چرا دندانپزشک این روش درمان را برای ما انتخاب خواهد کرد؟

زمانی که دندان های شما آسیب شدید دیده باشد یا به طور کل از بین رفته باشد، جراح دندانپزشک ریشه دندان شما را با قطعه فلزی و پیچ مانند جایگزین می کند تا در مرحله بعد دندان مصنوعی روی این پایه قرار گیرد.

ایمپلنت شامل قطعاتی است که به استخوان فک (و یا جمجمه) متصل می شود و جای ریشه دندان از دست رفته را برای شما پر میکند تا قطعات پروتزی مانند دندان مصنوعی، تاج، پل و… روی آن قرار گیرند.

عموما در شرایطی که پروتز های دندانی و بریج ها به تنهایی نمی توانند راه درمانی مناسبی برای بیمار باشند دندانپزشک از طریق جراحی ایمپلنت، دندان از دست رفته را برای شما جایگزین می کند.

انواع ایمپلنت

1.ایمپلنت های اندوستال

رایج ترین نوع مورد استفاده در جراحی ایمپلنت هستند و بعد از اتصال آن به فک بیمار، می تواند یک یا چند دندان مصنوعی را روی خود نگه دارد.

2.ایمپلنت ساب پریوستئال

این مدل برای افرادی انتخاب می شود که فک آنها ارتفاع زیادی دارد یا به دلیل آتروفی شدید قادر به استفاده از سایر روش‌های بازسازی نیستند.

این مدل به جای آنکه مستقیما به استخوان فک متصل شود روی چهار چوبی فلزی در زیر بافت لثه قرار می گیرد.

جنس ایمپلنت دندان

از لحاظ ظاهری یک پیچ از جنس تیتانیوم با ظاهر زبر یا صاف است.

دلیل استفاده از تیتانیوم در این قطعه استحکام، وزن سبک و دوام بالای این نوع فلز در برابر ساییدگی و خوردگی است.

طبق ارزیابی های اجماع بین المللی دندانپزشکی، این فلز بیشترین مقدار زیست سازگاری را با بدن دارد و باعث عوارضی مانند تحریک یا واکنش آلرژیک نمی شود از این رو می تواند بهترین جایگزین برای ریشه دندان از دست رفته باشد که تا 98 درصد امکان موفقیت را تا به امروز در طی جراحی ها برای خود ثبت کرده است.

(در برخی موارد ایمپلنت ها از جنس های متفاوت دیگری نیز ساخته می شود مانند:

آلیاژهای طلا، آلیاژهای مبتنی بر کبالت، آلیاژهای تیتانیوم یا مواد سرامیکی.)

اجزا تشکیل دهنده ایمپلنت دندانپزشکی

  1. فیکسچر (پست ایمپلنت)
  2. اباتمنت
  3. تاج

فیکسچر

مهم ترین بخش یک سیستم ایمپلنت دندانی است که در اولین مرحله جراحی داخل استخوان فک و لثه قرار می گیرد تا بتوان در مراحل بعدی پروتزهای مختلف یا دندان مصنوعی را داخل دهان بیمار قرار داد.

در واقع این قطعه است که جایگزین ریشه دندان از دست رفته برای بیمار می شود.

طراحی این قطعه به نسبت شرکت سازنده آن می تواند متفاوت باشد، اما عموما مواردی که در اندازه و شکل ظاهری آن تاثیر گذارند شکل روزه ها، عمق و فاصله روزه ها است که بر ثبات فیکسچر داخل دهان بیمار تاثیر گذارند.

زوره ها به چهار شکل مخروطی، مربعی، باترس و باترس معکوس طراحی می شوند ولی لازم به ذکر است که هیچ کدام از اشکال فیکسچر نسبت به دیگری برتری نداشته(مگر در شرایط خاص)  و انتخاب نوع و اندازه آن سلیقه ای بوده و به تشخیص پزشک بستگی خواهد داشت.

اباتمنت

 به نام اباتمنت ایمپلنت پروتز نیز شناخته می شود، این قطعه اتصال دهنده ای کوچک است که به فیکسچر متصل شده و پایه ای برای نصب تاج ایمپلنت فراهم می کند.

اباتمنت ها عموما از جنس تیتانیوم و زیرکونیا هستند اما در شرایط خاص از فلزات دیگری نیز برای ساخت آن ها استفاده می شود.

تاج ایمپلنت

تاج (یا روکش ایمپلنت) بخش قابل مشاهده یک ایمپلنت دندانی است و از آنها به عنوان جایگزینی برای دندان استفاده می شود.

لازم به ذکر است که تاج تنها جایگزین یک دندان خواهد بود و در صورتی که نیاز به جایگذاری چند دندان در فک باشد از بریج  استفاده خواهد شد و در زمان جایگزینی تمام دندان ها از پروتز استفاده می شود.

تاج یا همان روکش از مواد متنوعی ساخته می شود و انتخاب هر کدام از آن ها امری سلیقه ای است و یا دندانپزشک با توجه به تجربه خود نوع مناسب را برای بیمار انتخاب خواهد کرد. تاج می تواند از جنس کروم، سرامیک هایی مانند لیتیوم دی سیلیکات، PFM و … باشد.

مزایای ایمپلنت

به طور کلی جراحی ایمپلنت مزایای زیادی نسبت به دیگر روش های درمانی برای جایگزینی دندان های از دست رفته دارد که این مزایا شامل:


کارایی بالا و عملکرد مناسب

 شما می توانید به راحتی غذا بخورید، صحبت کنید و لبخند بزنید بدون این که تغییری احساس کنید در روند انجام این موارد حس کنید.

 

زیبایی

تاج ایمپلنت کاملا شبیه به دندان طبیعی است و از لحاظ ظاهری نیز تغییری در فک و دهان شما به وجود نمی آید.

 

استحکام بالا

با مراقب مناسب میتوانید آن را تا آخر عمر در فک خود نگه دارید و نیازی به جایگزینی آن نخواهید داشت.

 

سلامت فک و دهان

جایگزینی ایمپلنت به جای دندان از دست رفته به حفظ ظاهر و سلامت استخوان فک و دهان کمک خواهد کرد همچنین از بیماری های مربوط به لثه جلوگیری میکند.

بعد از قرار دادن ایمپلنت داخل فک، این قطعه دیگر دندان ها را درگیر نخواهد کرد و از این رو احتمال عفونت کمتری نسبت به سایر روش های درمانی دارد.


چند نکته که قبل از انجام عمل ایمپلنت لازم است بدانید.

این روش هیچ محدودیت سنی ندارد و برای تمامی بیماران که نیاز به انجام این نوع درمان دارند کاربردی است.

امکان پس زدن بدن و یا عفونت در این جراحی بسیار نادر است اما ممکن است که در شرایطی که لثه از قبل دارای التهاب و عفونت بوده و یا ایمپلنت به درستی داخل فک قرار نگرفته باشد، این قطعه داخل لثه لق شود و این جا به جایی لغزش موجب شکست ایمپلنت و ناراحتی بیمار شود.

حرکت خفیف همراه با درد و جا به جایی آن داخل لثه از اولین علائم این مشکل است.

همانطور که پیش تر گفتیم امکان پس زدن ایمپلنت توسط بدن بیمار خیلی نادر بوده و در مواردی خاص اتفاق خواهد افتاد.

اما بهتر است که با علائم آن آشنا باشید و در صورت مشاهده هرکدام از این موارد در سریع ترین زمان به دندانپزش مراجعه کنیدو

درد و ناراحتی شدید در ناحیه جراحی

فرو رفتگی لثه و یا تورم آن در اطراف محل جراحی

 حرکت های میلیمتری و شل شدن ایمپلنت

مشکل در جویدن و گاز گرفتن

واکنش های آلرژیک ناگهانی

دندان قروچه